dimecres, 8 de març del 2023

Anàlisi de l'índex d'igualtat de gènere de l'any 2020 / ODS 5

Doodle de Google per al 8 de març

Descripció:
Garantir la igualtat d'oportunitats en el mercat de treball implica lluitar contra totes les formes de discriminació per raó de gènere, i els PFI és un espai on es pot treballar, sobretot ja que es detecten moltes actituds masclistes. En un context com el del PFI de Fusta, Fontaneria i VMP -caracteritzat pels baixos nivells de participació de les dones- el seguiment, la promoció i el suport de la igualtat d'oportunitats esdevenen estratègics, a més de ser una peça clau per contribuir al compliment de l'ODS 5.

Si bé és cert que l'alumnat nostre és totalment maculí és precisament per això que cal incidir-hi en el tema de la igualtat ja que la recent crisi econòmica internacional ha tingut greus repercussions en les categories més febles del mercat de treball i, entre elles, la de les dones. Les condicions d'igualtat de gènere han empitjorat notablement, amb el consegüent augment de la discriminació en l'àmbit laboral, i els nostres alumnes n'han de ser conscients.

Eliminar obstacles que impedeixen l'assoliment d'una igualtat efectiva de gènere, garantint una representació femenina adequada fins i tot en aquells sectors on les dones estan tradicionalment poc representades.

L'activitat se centra en l'anàlisi de l'índex d'igualtat de gènere de l'any 2020, que s'ha publicat el 6 de març de 2023. L'Índex d'igualtat de gènere és un indicador compost que mesura la distància en què es troba una societat per assolir la plena igualtat entre dones i homes. Es basa en 31 indicadors, estructurats de forma jeràrquica en 6 dimensions.

L'Índex d'igualtat de gènere a Catalunya l'any 2020 va ser de 74,1 punts (la igualtat total se situa en 100) amb un augment d’1,1 punts en relació amb l’any 2019 i de 9,8 punts des de l’any 2010. Catalunya se situa en novena posició entre els països de la UE-27 en igualtat de gènere i la seva puntuació és superior en 5,5 punts a la de la Unió Europea (68,6 punts).

L'anàlisi per dimensions mostra que la salut és la dimensió amb més igualtat de gènere (90,1 punts), seguida de les dimensions dels diners (78,9), el poder (75,7), el treball (74,9) i el temps (72,1). La dimensió que presenta menys igualtat de gènere és la del coneixement (63,9).

Activitat:
Anàlisi de l'índex d'igualtat de gènere de l'any 2020


Explicar què és l'IDESCAT. Temporalització: 10 minuts

Explicar què és l'índex d'igualtat de gènere a Catalunya, mostrar les dades i explicar-les. Ús de canó per mostrar les dades IDESCAT, incloent la referència a l'ODS 5. Temporalització 20 minuts.

Reflexió oral i escrita a partir del que suposen les dades.
Presentació i explicació de les dades de l'índex d'igualtat de gènere
Expressió escrita: Conclusions personals a partir de les dades presentades en 75 paraules. Temporalització 15 minuts, o finalitzar-ho a casa.
Expressió oral: Debat sobre la presència de la dona en el sector corresponent de cada estudi PFI. Temporalització: 15 minuts

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada