diumenge, 3 de maig del 2020

Estructura política de l'Estat

Imatge extreta del blog Si ministre.
En aquest post oferim un seguit de definicions (*) al voltant de l'estructura política de l'estat..

Tasca: Escolliu una d eles definicions i expliqueu-la al correu electrònic en 100 paraules, incorporant algun exemple. Qui tingui dificultat per escriure-ho pot enviar una fotografia o un video on ho expliqueu oralment també al correu electrònic. Deixeu també un breu comentari al post amb la vostra opinió.
Data de lliurament: 9 de maig.

 Poder legislatiu: El poder legislatiu és un dels tres poders en què està dividit un Estat modern que viu en democràcia (juntament amb el poder executiu i el poder judicial). El poder legislatiu sovint recau sobre una assemblea de representants anomenada cos legislatiu. El terme legislatura és refereix al període de vigència d'un cos legislatiu.

Poder executiu: En la doctrina de la separació de poders, l'executiu és la branca del govern que s'encarrega d'implementar o executar la llei, i de treballar en els assumptes diaris de l'estat. La figura prominent de facto de l'executiu és el cap de govern. L'executiu és anomenat "l'administració" en els sistemes presidencialistes o "el govern" en els sistemes parlamentaris. El cap de govern dels sistemes presidencialistes (anomenat "president") té més independència de la branca legislativa, ja que, a diferència dels sistemes parlamentaris, no és elegit pel parlament pel partit o la coalició amb més seients, sinó que és elegit directament poble per sufragi. A més, el president és alhora el cap d'Estat.

Poder judicial: El poder judicial, o la judicatura, és una de les tres branques del govern (les altres són el poder legislatiu i el poder executiu), i està constituït pels jutges o magistrats. La funció principal del poder judicial és resoldre les disputes legals, i a alguns països, té la responsabilitat de donar la interpretació oficial de les lleis o la constitució. Usualment la branca judicial està representada per una Cort Suprema de Justícia o Tribunal Suprem de Justícia. Els jutges i magistrats no estan sotmesos a ordres ni mandats de cap mena; en les seves decisions, només estan sotmesos a allò que diuen les lleis, i no tenen llibertat per jutjar fora del marge de la llei.

Foto de MyJon. Sota llicència CC.
Constitució: La Constitució reflecteix les normes que regulen el govern i garanteix els drets individuals i col·lectius dels ciutadans i ciutadanes de l'estat.

Sobirania nacional: Indica que el poder resideix en mans de tots els ciutadans i ciutadanes que siguin més grans de 18 anys, independentment del lloc de residència, sempre que tinguin la nacionalitat.

Monarquia parlamentària: El cap d'Estat és el rei, que és el símbol de l'estat. Les funcions bàsiques del rei són de representació dins del país i en les relacions internacionals.
Foto de Veebl. Sota llicència CC.

Sufragi universal: El sufragi universal consisteix a dotar del dret a vot tota la població adulta d'un Estat, independentment de la seva raça, sexe, creences o condició social.

Monarquia absoluta: La monarquia absoluta és aquell sistema de govern basat en el principi de què el sobirà (rei, emperador, tsar,...) ostenta el poder polític absolut.

República: Forma de govern representativa, en la qual el càrrec de cap d'estat no és hereditari ni vitalici, sinó resultat d'una elecció popular, directa o indirecta. 

Democràcia: Doctrina política que defensa la intervenció del poble en el govern i en l'elecció dels governants. 

Dictadura: Forma política de què es revesteix l'estat com a instrument de poder posat en mans de la classe dominant per esclafar la resistència dels seus enemics.

(*) Nota: deficinions procedents de: PACFGM, Viquipèdia, Enciclopèdia Catalana.

Mòdul formatiu: Coneixement de l'entorn social i professional
Crèdit: Entorn social i cultural.
Bloc de continguts: Ciutadania en una societat democràtica i pluricultural.

15 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. yo crec que un dels tres poders mes adients es el poder legislatiu que es el que esta dividit en un estat modern que viu en democracia despres esta el poder executiu que es el que s`encarrega de executar la llei i per ultim esta el poder judicial que s`encarrega de resoldre les disputes legals.
    Despres tenim un quants tipus de monarquia:
    -Monarquia absoluta:ostenta el poder politic absolut.
    -Monarquia parlamentaria:el cap de l`estat es el rei que representan dins del pais i en les relacions internacionals.Dins de la monarquia parlamentaria tenim :Sufragi universal consisteix a dotar del dret a vot tota la poblacio adulta d`un estat.
    Despres dins de la monarquia absoluta tenim:
    -Republica formar de govern representativa
    -Democracia doctrina politica que defensa la intervencio del poble en el govern i elecciona
    -Dictadura forma politica que es revesteix l`estat posat en mans de la classe dominant per escalfar el seus enemics.

    ResponElimina
  3. Yo crec que la politica es un tema molt profunt, i que si no estas molt interesat per el tema, no crec que puguis entendre el text, yo no lo he entes molt bé perque es llarg i no es res facil de entendre, pero més o menys lo que diu els temas de la democracia, la politica, de la dictadura, la monarquia i tots plegats, es 1 sol tema que dins de aixo , es desplega tot aixo..!

    ResponElimina
  4. ueno es un tema politic a el tema de la democrasia i la repiblica. y esplica sobre la monarquia absoluta del gobernador y el rei y del poder politic, el Sufragi universal k de la raza de cada uno i el sexe.

    ResponElimina
  5. Molt bé nois m'encanta com us apliqueu, jo estic una mica amb Jose, no m'agrada massa aquests temes per tant em costa més entendre'ls,peró els entenc.

    ResponElimina
  6. ay ay metiendo caña eso esta muy bien

    ResponElimina
  7. pos eso de la lei i del los presidentes se ve un poco chorada pero de pende de la gente mayor se lo toma muy enserio todo esto de botar i de la democracia i el poder judisial i k todos los paises no soi iguales k cadauno tiene sus cosas

    ResponElimina
  8. tot el que estigui relacionat mb politica es una tonteria i una mer*

    ResponElimina
  9. Jo crec que el poble si que necessita algu en qui confiar i que els representi però no estaria malament que tots els cabrons que hi han ara robant desapareguessín i que la gent que de veritat valgui per al càrrec ho fés

    ResponElimina
  10. Yu no lo he entendido muy bien pero más o menos lo que dice es los temas de la democracia, la política, de la dictadura..
    Etc!

    ResponElimina
  11. El poder legislativo recae sobre una asamblea de representantes llamadacuerpo legislativo
    El poder ejecutivo se encarga de implementa y ejecutar la ley
    El poder judicial esta compuesto por juces y majistrado

    ResponElimina
  12. yo no entiendo si hay q poner definiciones

    ResponElimina