dilluns, 7 d’octubre del 2024

Unió Europea i Europa

Cal no confondre Europa amb la Unió Europea. Europa és sobretot un concepte geogràfic per donar nom al continent europeu, que va de l'Atlàntic als Urals. En canvi la Unió Europea és un concepte polític.

La Unió Europea (UE) és una unió econòmica i política sui generis de 27 estats, situats en la seva major part a Europa. Nasqué amb l'entrada en vigor del Tractat de la Unió Europea l'1 de novembre del 1993.

Ha estat construïda sobre els fonaments de la preexistent Comunitat Econòmica Europea. L'últim tractat que va modificar la base constitucional de la Unió Europea va ser el Tractat de Lisboa, el 2009. Amb uns 449 milions d'habitants, és la tercera economia mundial per PIB nominal, darrere dels Estats Units i la Xina.

Europa és el segon continent més petit del món en àrea de superfície, amb uns 10.180.000 quilòmetres quadrats, o un 2% de la superfície de la Terra, i aproximadament un 6,8% de la seva àrea terrestre. Dels aproximadament cinquanta estats d'Europa, Rússia és el més gran, tant en àrea com en població, mentre que la Ciutat del Vaticà n'és el més petit. Europa és el quart continent més poblat després d'Àsia, Amèrica i Àfrica.                                                                                                                 Font: Viquipèdia




Bandera de la Unió Europea
 

Mapa de la Unió Europea: Alta qualitat / Web Comissió Europea (Comissió Europea)

Mapa polític d'Europa (Celia Hernando  / EOM)

Entrada Europa (Viquipèdia)

Web oficial de la Unió Europea (UE) 

Història de la Unió Europea (UE)

¿Qué es la Unión Europea? (Exteriores) 

 La creación de la Unión Europea (Academia Play)

La Unión Europea, historia y resumen en mapas (Geo Historia)

Estats integrants de la Unió Europea (Viquipèdia)

Llistat d'estats d'Europa i territoris dependents (Viquipèdia)

Llistat d'estats del món per superfície (Viquipèdia)

Símbols de la Unió Europea (UE)

Europe Direct. Tarragona.

Exercici: 

1. Vista la diferència entre Europa i la Unió Europea, repassa els enllaços anteriors i visualitza els dos vídeos. Un cop fet això escriu a la teva llibreta els noms dels estats d'Europa i les seves capitals, i després marca quins són actualment membres de la Unió Europea.

2. Escull un dels podcasts d'Europe Direct - Tarragona, escolta'l i fes-ne un resum / opinió personal de 75 paraules a la teva llibreta.

1 comentari: