dijous, 3 d’octubre del 2024

Relamacions territorials de l'Antàrtida, el continent gelat

Font de la infografia:CIA World Factbook, via Nick Routley a Visual capitalist. imatge del mapa.

Reclamacions territorials de l'Antàrtida, el continent gelat

Hi ha set països que mantenen reclamacions territorials en parts de l'Antàrtida. És habitual que aquests països situïn les seves bases científiques i instal·lacions dins dels territoris que reclamen. Llevat dels reconeixements d'alguns països reclamants, no hi ha cap altre país que reconegui les reclamacions. El 1959, 12 estats van signar el Tractat Antàrtic, que estableix l'ús pacífic del continent, la llibertat d'investigació científica i la prohibició d'activitats de caràcter militar, entre altres. Aquest tractat, signat avui per 57 estats, també va congelar les reclamacions territorials i en va prohibir de noves.

Reclamacions territorials a l'Antàrtida:

Estats
Territori reclamat
Extensió
🇦🇺 AustraliaTerritori Antàrtic Australià
5,896,500 km²
🇳🇴 NoruegaTerra de la Reina Maud 2,700,000 km²
🇬🇧 Regne Unit
Territori Antàrtic Britànic
1,709,400 km²
🇦🇷 Argentina Antàrtida Argentina
1,461,597 km²
🇨🇱 XileTerriori Antàrtic Xilè1,250,258 km²
 
🇳🇿 Nova Zelanda Dependència Ross 450,000 km²
🇫🇷 FrançaTerra d'Adélie 432,000 km²

Més informació:

Nick Routley: Slices of the Pie: Mapping Territorial Claims in Antarctica (Visual Capitalist)

Reclamacions territorials a l'Antàrtida (Viquipèdia)

Reclamacions territoriales de la Antàrtida (Video Tutoriales Education)

Secretaría del Tratado Antártico

Flags of Antarctica (True South) 

La Antártida en la geopolitica mundial (RNE)

True South, una bandera per a l'Antàrtida


8 comentaris:

  1. Datos relacionas del Sector antártico de Argentina :

    El reclamo antártico de Argentina trata que en su presencia en una base en la isla Laurie y en las Islas Orcadas del Sur , desde 1904, junto con la proximidad de la zona al continente sudamericano , está sujeto al Tratado Antártico.

    A la par de que las Islas Malvinas, al norte del Frente Polar, no son subantárticas pero son destino común en viajes a la Antártida.

    La Antartida reclama el Sector Antártico Argentino basándose enla continuidad geológica con Argentina, la presencia de bases antárticas, la actividad científica centenaria y la herencia histórica española.

    ResponElimina
  2. Chile firmo el Tratado Antartico que establecio que: la Antartica es Patrimonio de la Humanidad. Da al territorio antartico fines pacificos, impidiendose la instalacion militar o armada.

    ResponElimina
  3. frança va firmar el tractat antartic q la cual estavleix la antartida coma patrimoni mundial de la humanitat la cual tots els paisos que la van firmar es comprometen a protegirla .
    França reclama una part de la antartida per que te unes colonies en linea recta lo cul seguix les normes de reclamacio de la antartida .

    ResponElimina

  4. El 21 de julio de 1908 el Reino Unido promulgó una Carta Patente Real extendiendo las Dependencias de las islas Malvinas para incorporar las islas Sandwich del Sur y la Tierra de Graham, constituyendo formalmente las Dependencias de la Colonia de las islas Malvinas.

    ResponElimina
  5. Station ouverte en 1956, Dumont d'Urville port el nom del premier français à avoir posé el demaneu a Antarctique. L'île des Pétrels, sud laquelle elle fut construite, se situa sud la côte de la terre Adélie, un territoire administrat per les Terres australs et antarctiques françaises.

    ResponElimina
  6. La antartida no tiene poblacion estable, la gente que la suele habitar no se suele quedar mucho tiempo porque el clima no acompaña

    ResponElimina
  7. la antartida la gent que resideix alli no es autoctona ya q fa molt de fred i no hi ha les condicions estavles per viure alli

    ResponElimina
  8. A pesar que la Antártida tiene una de las condiciones mas extremas para vivir , la Antártida contiene una gran cantidad de especies biologicas que no existen en otros ecosistemas .

    ResponElimina